potpisivanjeVaba i Gara:
Jedinstveni fond za preređivačku industriju i inovacije

U Vaba banci danas je potpisan Ugovor o suradnji na provedbi programa "Jedinstveni fond za preređivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji" između banke i Garancijske agencije Varaždinske županije. Potpisali su ga predsjednik Uprave Vaba banke Varaždin Ivica Božan i direktor GARA-e Tomislav Šipek.

Uoči potpisivanja ugovora novi predsjednik Uprave banke, koji je na tom mjestu od 1. listopada, naglasio je da je Vaba banka jedna od rijetkih banaka koja još uvijek ima i imat će sjedište u gradu koji nije glavni grad te da su planovi da Vaba banka bude jedna od najjačih regionalnih banaka u državi.

- Imamo tu sreću što se nalazimo u "najzdravijem" dijelu Hrvatske, ovdje je okruženje otporno na stresove, poduzetnički duh je visok i regija ima potencijal za budući razvoj. Tomu će doprinijeti i Vaba banka, financiranjem i podržavanjem klijenata, malih i srednjih firmi, ove regije. Nećemo otvarati poslovnice po Hrvatskoj, već povećati aktivnosti u regiji pa nam je važna suradnja s agencijama županije, grada i države u poticanju poduzetništva i proizvodnje. Jedini način izlaska iz krize je poticanje poduzetništva. Uz to, radit ćemo privatno bankarstvo, koji J&T uspješno radi u drugim zemljama. Pružit ćemo novu uslugu klijentima i pokušati privući što više investitora u Hrvatsku - rekao je Božan.

Vaba banka s GARA-om uspješno surađuje od osnivanja agencije, a po realiziranim projektima izdano je 175 garancija kao osiguranja povrata kredita u ukupnom iznosu garancija više od 10 milijuna kuna.

- Suradnja je dobra i prije svega brza. S ovih novih 8,5 milijuna kuna garantnog fonda za prerađivačku industriju moći ćemo nešto napraviti - kazao je direktor GARA-e Tomislav Šipek i pozvao poduzetnike da se jave.

Sredstva jamstvenog fonda namijenjena su za izdavanje jamstava sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva. Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici i obrti čija je pretežita djelatnost proizvodnja, u većinskom privatnom vlasništvu i s posebnim značenjem za razvoj gospodarstva i inovacija u gospodarstvu na području Varaždinske županije.

Jamstvo pokriva najviše 75 % iznosa glavnice kredita odnosno maksimalno 1,5 milijuna kuna po poduzetniku. Maksimalni iznos kredita je 5 milijuna kuna, a mogući rok otplate je do 10 godina, bez počeka, dok je kamatna stopa promjenjiva i iznosi 7,5 do 8,5 % godišnje.

Izvor: aktualno.hr, jutarnji varaždinski
http://aktualno.hr/novosti/46609_Jedinstveni+fond+za+preredivacku+industriju+i+inovacije.html#.VIqNrNKG-fU

Ažurirano ( Petak, 12 Prosinac 2014 07:46 )