3 recepta za ekološko čišćenje perilice rublja

202
Ekološko čišćenje

Dugo i pomno ste birali Vaše kućanske aparate. Izdvojili popriličan iznos i tu je stala briga o njima. Sve do onog trenutka kada se pojavi neki kvar. Kako bi produžili životi vijek Vaših kućnih pomagača potrebno je voditi brigu o njima. Ironično, perilica koja služi za pranje Vaše odjeće biva najzanemarenija. Čišćenje perilice rublja važno je ujedno i zbog kvalitete pranja.

Preporuka je čistiti perilicu rublja barem jednom mjesečno. Omekšivači te razni deterdženti stvaraju naslage unutar ladice za doziranje i bubnja. Mogu smanjiti kvalitetu ispiranja odjeće. Također, zaštitna guma bubnja može postati dom vlage i gljivica koji uz neugodni miris mogu predstavljati opasnost za zdravlje.

Plijesni vole tamna i vlažna mjesta. Osim plijesni, na bubnju se može pojaviti i hrđa. Njezini znakovi će se lako uočiti u obliku smeđih točkica na odjeći ili pregledom bubnja uz pomoć svjetiljke.

Čišćenje perilice sredstvima iz kuhinje

Proces čišćenja započinje provjerom čistoće gume bubnja. Prebrišite i očistite gumu ukoliko se nešto nataložilo.

Ocat i soda bikarbona – najbolji sastojci za ekološko čišćenje perilice

Recept #1

Pomiješajte 400 grama sode bikarbone s 2 decilitra tople vode. U bubanj nalijte 4 litre vode i dodajte mu pripremljenu mješavinu. Program postavite na najvišu temperaturu, bez pretpranja i ponovite ispiranje 2 puta. Neka perilica prazna opere cijeli ciklus.

Po završetku pranja očistite filtre. U dozirnu posudu dolijte 2 litre alkoholnog octa i ponovno pokrenite program s najvišom temperaturom. Alkoholni ocat će razgraditi nakupljeni vodeni kamenac.

Recept #2

U pretinac za omekšivač ulijte jednu šalicu octa, a direktno u bubanj dodajte šalicu sode bikarbone. Pokrenite najkraći program pranja pri najjačoj temperaturi te uključite dodatno ispiranje.

Recept #3

Potrebno je pomiješati ¼ šalice soda bikarbone s ¼ šalice vode te mješavinu uliti u pretinac za deterdžent. Zatim, 2 šalice alkoholnog octa ulijte u prazan bubanj i pokrenite jedan puni ciklus pranja. Na kraju kuhinjskim papirom prebrišete bubanj i pokupite eventualne ostatke i naslage.

Pri čišćenju perilice treba posvetiti pažnju i dozirnoj posudi. Potrebno ju je izvaditi van, namočiti na pola sata u alkoholni ocat te starom četkicom za zube i sodom bikarbonom ukloniti sve preostale naslage. Obrišite ostatke sapuna i omekšivača bar svaka 2 tjedna.

Svaki put kada stroj završi sa radom, obrišite gumu i ostavite vrata otvorena kako bi se bubanj dobro osušio. Na taj način spriječiti ćete nastanak i razvoj pljesni i bakterija. Također otvorite ili izvadite ladicu za doziranje, da se osuši.

Korisno je povremeno umjesto omekšivača za rublje upotrijebiti alkoholni ocat koji je poznat kao najstariji omekšivač. Vaša odjeća će biti mekana, a možete i dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.

Alkoholni ocat ubija bakterije, omekšava vodu i učinkovito uklanja tvrdokorne naslage uključujući mrlje na odjeći. Ujedno to je prihvatljivo rješenje ako patite od alergija.  Vanjske površine perilice rublja lako se čiste mekanom krpicom i blagim sredstvima za čišćenje.

Uvijek koristite odgovarajući deterdžent za Vašu perilicu. Noviji deterdženti i omekšivači su u koncentriranom obliku tako da koristite točno preporučenu dozu, ne pretjerujete. Rublje uvijek perite na odgovarajućoj temperaturi. Izbjegavajte pretrpavanje bubnja. Redovitom i dugoročnom brigom o Vašoj perilici uštedjeti ćete novac, a Vaše rublje će biti kvalitetnije opra