Zašto su bicikli-guralice bolja opcija od tricikla?

25
Bicikli-guralice

Svi se sjećamo svojih prvih bicikala s dodatnim kotačima i kako je lako bilo voziti ih, a mnogima je prijelaz s njih na obične bicikle bio težak i rezultirao padovima i suzama. No, postoji alternativa triciklima, a to su bicikli bez pedala ili bicikli-guralice (stabilni bicikli).

Takvi bicikli nemaju pedale, lanac ni brzine, nego ga dijete pokreće trčeći ili hodajući. Mogu biti građeni od klasičnih materijala poput metala ili od drva, a gume su im ispunjene zrakom ili potpuno ispunjene gumom (pjenom).

Kako funkcioniraju bicikli-guralice?

Djeca na ovom biciklu moraju moći dirati tlo cijelim stopalom, dakle, veličina bicikla određuje se prema tome. Razlog tome je što u prvo vrijeme djeca stoje iznad ovog bicikla i hodaju tako da je sjedalo ispod njih. Tek s vremenom sjedaju na bicikl i gegaju se ili lagano odguruju nogama, a nakon što se naviknu na održavanje ravnoteže počinju trčati ili čak držati noge neko vrijeme iznad tla nakon što se odgurnu.

Prednosti bicikla-guralice nad triciklom

1. Razvoj osjećaja za ravnotežu

Ako ste naučili voziti bicikl pomoću tricikla, možda se sjećate osjećaja sigurnosti koji Vam dva dodatna kotača pružaju. Zapravo, više podsjeća na vožnju malog auta nego bicikla. Upravo zato, stručnjaci smatraju da su bicikli-guralice bolja opcija od tricikla – dijete se previše navikne na dodatne kotače i ne razvije osjećaj ravnoteže koji mu je nužno potreban za vožnju pravog bicikla.

Bicikli-guralice prvenstveno uče dijete ravnoteži i upravljanju volanom, a tek kad savlada te osnove prelazi na korištenje pedala na normalnom biciklu. Ovim je načinom proces učenja brži i efikasniji.

2. Raniji početak učenja

Osim toga, na ovakvim se biciklima koči nogama i nema potrebe da dijete paralelno obraća pozornost na kočnice i pedale već mu stopala služe kao oboje – zahvaljujući tome može početi učiti voliti bicikl u ranijoj dobi nego što bi inače.

3. Sigurnija opcija

Kod bicikla-guralice sjedalo je puno bliže podu nego na običnim biciklima ili na triciklima pa u slučaju da dijete padne na jednu stranu izuzetno je mala vjerojatnost da će se ozlijediti. Osim toga, ovakav bicikl ide samo onoliko brzo koliko se dijete odguruje što u mlađoj dobi nije neka prevelika brzina pa ste sigurni da Vam ne može „pobjeći“ i ozlijediti se.

4. Tjelovježba

Možda Vam se čini smiješno govoriti o tjelovježbi u ovako ranoj životnoj dobi, no činjenica je da čim prije razvijete naviku kretanja i fizičke aktivnosti, lakše će Vam je biti održati u životu. Osim toga, vožnja bicikla je puno zabavniji način tjelovježbe od pravog vježbanja i djeca će je rado prihvatiti, a nakon vožnje će biti umorni i lako će zaspati što roditeljima osigurava par sati mira.

Tjelovežba
Bicikli-guralice su odlučan način vježbanja djeteta.

Sve u svemu, vrlo je dobro naučiti voziti bicikl u ranijoj životnoj dobi jer pomaže s razvojem ravnoteže i koordinacije pokreta, no to ne mora biti neugodno iskustvo – uz bicikle-guralice Vaše će dijete puno sigurnije i brže naučiti voziti bicikl te to iskustvo neće stvarati stres ni Vama ni njemu i vožnje biciklom moći će biti zajednička obiteljska aktivnost u budućnosti.