4 vrste toplomjera i razlike među njima

18
Toplomjer

Organizam svoju borbu protiv uzročnika infekcije pokazuje kroz povišenu temperaturu. Potrebno je njezino snižavanje tek kada dosegne 38°C. Temperatura se obično snižava uzimanjem lijekova ili hladnim oblozima, tuširanjem. Donosimo Vam pregled vrsta toplomjera.

1. Stari model živinog toplomjera, prijašnja cijena oko 20 kuna

Još uvijek se svi sjećaju živinog toplomjera. Zabranjen je temeljem direktive Europske unije iz 2009. godine kad se zaustavila prodaja proizvoda koji sadrže živu. Iako ih nema u prodaji mogu se naći u većini kućanstava.

Svi kojima se nekada razbio ovakav toplomjer znaju koja je muka skupljanje razlivene žive po podu. Od njezinog bježanja opasnije je isparavanje. Kuglice žive brzo ćete skupiti uz pomoć aluminija ili staklene pipete koja Vam je možda ostala od iskorištene bočice kozmetičkog proizvoda. Staklo toplomjera zajedno sa živom predajte u najbliže reciklažno dvorište. Nemojte da Vas lijenost natjera da ju bacite u wc školjku ili kućni otpad.

2. Digitalni toplomjeri, cijena od 40 kn na više

Cjenovno su prihvatljivi i stoga su odabir mnogih kupaca. Mogu se koristiti oralno, pazeći da vrh toplomjera dira korijen jezika s donje strane, analno i pazušno (aksilarno). Za primjenu kod beba prikladan je zbog savitljivog vrha.

Kod beba je preporučljivo rektalno mjerenje uz napomenu da takvim mjerenjem temperatura bude 0,5 stupnjeva veća od mjerenja na ostalim dijelovima tijela. Ako toplomjer koristite oralno preporuka je da se suzdržite od konzumacije toplih napitaka neposredno prije mjerenja. Rezultati dođu veoma brzo, prosječno im je potrebno oko jedne minute uz zvuk da je mjerenje završeno. Visina temperature će se prikazati digitalno, brojčano na zaslonu toplomjera.

3. Ultrazvučni toplomjeri, cijena se kreće od 300 kn

Omogućuju mjerenje temperature kroz nekoliko sekundi. Rade na temelju infracrvenih zraka.

Dijele se na:

  • Toplomjere za ušno mjerenje – ne preporučuje se za mjerenje temperature kod beba. Vrlo je jednostavan za korištenje i zvučnim signalom signalizira završetak mjerenja.
  • Beskontaktni ultrazvučni toplomjer – trenutno je najpopularniji. Mjeri temperaturu bez dodira s kožom na način da se približi čelu sa udaljenosti od oko 3 centimetra, pritiskom na tipku. Prije mjerenja potrebno je odmaknuti kosu sa čela i obrisati potencijalni znoj.

4. Toplomjeri s galijem, cijena se kreće oko 60 kuna

Najsličniji su starim živinim toplomjerima. Ekološki su prihvatljivi. Ujedno su i veoma precizni. Punjeni su metalom galijem, mješavinom kemijskih elemenata kositra i indija. Prije korištenja potrebno ih je protresti kako bi se metal zbio. Mogu se koristiti na iste načine kao i živin, pazušno, oralno i analno. Trajanje mjerenja im je također isto, oko 5 minuta. U slučaju nezgode i razbijanja nisu toksični za zdravlje i okoliš. Tako da nije potrebno provjetravanje prostorija i pažljivo skupljanje galija, ali oprez pri komadićima stakla.

Uz navedenu podjelu toplomjera tu su oni koji se izdvajaju po svom dizajnu, bojama, a čak postoji primjerak koji govori hrvatski jezik. Ne ovisno za koju se vrstu toplomjera odlučili on treba biti sastavni dio Vaše kućne ljekarne. Prvi je alat koji će Vam pomoći da na vrijeme prepoznate znakove koji upućuju na izmijenjeno zdravstveno stanje. Prilagodite izbor toplomjera sredini i ukućanima koji s Vama žive kako bi ga svi mogli koristiti te redovno ih dezinficirajte.