5 stvari koje u vaš dom unose negativnu energiju

111
Negativna energija

Feng Shui je drevna kineska vještina stara tisućama godina, koja se prvenstveno bavi životnim prostorom u našem domu. Feng shui diktira određeni raspored , a čak i više od toga. Tvrdi da bismo se prije svega trebali riješiti svih predmeta koji nam donose negativnu energiju.

Prema Feng Shui-u, zdravlje i obilje, kako u našem domu tako i u životu općenito, mogu se postići samo kad smo u savršenoj ravnoteži i harmoniji. Prema ovoj drevnoj kineskoj vještini uređenja prostora, važno je urediti prostor u svom domu tako da se u njemu dobro osjećamo. Redovito brisanje prašine i uklanjanje nereda trebalo bi pomoći u poboljšanju energije. Koje su stvari koje prema feng shuiju najviše remete protok ove pozitivne energije?

1. Razbijene i slomljene stvari

Obično se ljudi odmah riješe razbijene čaše, a vole zadržati stvari poput slomljenog aparata za kavu.. Prema feng shuiju, slomljene i pokvarene stvari ometaju protok pozitivne energije, pa je dobro riješiti ih se što prije.

2. Pokvareni sat

Pokvareni sat. Pokvareni sat definitivno nije znak dobre energije. Prema feng shuiju, slomljeni sat zaustavlja sve dobro i blokira pozitivnu energiju i njezin protok.

3. Ogledalo okrenuto prema krevetu

Ogledalo je nešto što se u feng shuiju smatra općom negativnom energijom, ali treba naglasiti da pravilnim rasporedom možemo osigurati da se to vama ne dogodi. Prema feng shuiju, definitivno nije poželjno postavljati ogledalo iznad kreveta,  ali najvažnije je ne imati 2 ogledala koja gledaju jedno u drugo. Ogledalo koje gleda kroz prozor također nije prihvatljivo mjesto.

Obično se ne preporučuje imati ogledala u spavaćoj sobi i u sobama namijenjenim za odmor. Najbolja mjesta za ogledala su  kupaonica (koja često nema prozore) i hodnici.

4. Bodljikave biljke i uvelo cvijeće

Postoje biljke koje su prikladne za određene prostorije u domu i one koje se u svakom slučaju ne preporučuju. Prema feng shuiju, sve biljke koje bi trebale pročišćavati zrak zelene su boje, a listovi su im okrugli i nisu bodljikavog oblika, što donosi prosperitet, bogatstvo i sreću u dom, a na kraju jača qi energiju. S druge strane, biljke poput kaktusa i mnogih drugih vrsta, smatraju se negativnom energijom.

Neke biljke s bodljikavim lišćem uglavnom se ne preporučuju kod kuće, dok drugi tvrde da ih nije dobro imati samo u sobama u kojima provodimo najviše vremena. Neki čak tvrde da je dobro da se takve bodljikave biljke poput kaktusa postave u hodnik, posebno ispred vrata, jer bi trebale odbiti nepozvane goste i ljude s negativnom energijom.

Isto vrijedi i za uvelo i staro cvijeće. Prema feng shuiju, takve biljke imaju negativnu i staru energiju, koja se mora odmah zbrinuti, jer inhibira protok i dotok pozitivne energije.

5. Tamne boje koje guše prostor

Koliko god voljeli boje poput crne i svih njezinih nijansi, ovakvu boju nije dobro koristiti za zidove u domu. Možemo samo zamisliti kako funkcionira dom koji ima tamne zidove i još tamnije nijanse namještaja. Sigurno se ne biste osjećali ugodno u ovakvom domu, zar ne? Razborita kolekcija boja važna je ne samo zbog feng shuija, već općenito.

Naravno, bijela boja je ona koja će zauvijek biti neutralna, a s njom također možemo lako uskladiti različite komade namještaja. Za zidove u domu općenito se preporučuju svjetlije nijanse, npr. One koje ‘oponašaju’ uzorke prirode – smeđa, zelena i također svijetlo žuta. Iako ove svijetle boje prostoru dodaju svježinu, one tamnije prema feng shuiju guše prostor, a time i nas same.