5 znakova da radite u toksičnom okruženju

13
Toksično okruženje

Rad s nekompetentnim ili neprofesionalnim direktorom često je “crveno svjetlo” koje će natjerati zaposlenike da potraže drugi posao i prije ili kasnije daju otkaz. Evo nekoliko znakova toksičnog radnog okruženja.

1. Prazna obećanja uprave i vodstva

Prazna obećanja uprave i vodstva kada se radi o povišicama, unapređenjima ili revizijama učinka.

2. Bojite se odlaska na posao svaki dan

Ujutro vam zvoni alarm, a vi i dalje odgađate kako biste odspavali još nekoliko minuta. Ne zato što niste jutarnja osoba, već znate da je pred vama još jedan radni dan i pomisao da morate na posao ispunjava vas strepnjom.

Ako ste u početku prihvatili ponudu za posao sa željom da dugoročno ostanete u tvrtki, ali radno okruženje vas dovodi do preispitivanja te odluke, to bi mogao biti pokazatelj toksičnog radnog okruženja.

3. Radite u neprijateljskom radnom okruženju

Iako se može pojaviti u mnogim oblicima, načešći oblici su mikroagresija i snosihodljivo ponašanje. Tu su također i slučajevi diskriminacije i seksualno uznemiravanje. Ako vas okruže toksični direktori ili radni kolege, osjetit ćete tjeskobu kad god im vidite lice.

4. Slabi balans između poslovnog i privatnog života

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života različitim ljudima znači različite stvari. No, općenito je prihvatljivo raditi 40–45 sati tjedno, a radni sati mogu varirati tjedno ili sezonski.

Novi zaposlenici obično žele ostaviti dobar početni dojam i posvetiti mmogo sati na početku svog posla. Na kraju, dugi sati i radni vikendi mogu uzeti svoj danak. No kako se tretiraju zaposlenici nakon što završi špica sezone? Potiču li se na odmor? Jesu li prepoznati po značajnom doprinosu tvrtki? Ako je odgovor negativan, zaposlenici će biti iscrpljeni i bez motivacije.

5. Svakodnevno se žalite na posao

Ponekad se dobro ispuhati i požaliti na sve svoje probleme. No ako to postane svakodnevno i drugi primijete vašu svakodnevnu borbu dok se pokušavate uklopiti, vrijeme je da se pomirite s činjenicom kako ovaj posao nećete dugo raditi.

Rijetki su oni koji mogu pronaći posao iz snova, tvrtku ili šefa. Kada osjetite znakove negativnog radnog okruženja, počinjete razmišljati; nijedno radno mjesto nije savršeno. Ljudi ne vole sve svoje suradnike.

Ali zašto se ne suprotstaviti, zašto ostati ako znate da niste sretni? Možete se riješiti neprijateljskog i negativnog radnog okruženja. Možda vas na drugom mjestu ćeka bolja budućnost. Ponekad je trava zelenija s druge strane ograde i morate hrabro istupiti i napraviti korak naprijed.