6 razloga za spavanje na lijevoj strani

22
Spavanje na lijevoj

Imate li svoj omiljeni položaj za spavanje? Budite li se neispavani, umorni i pospani? Možda je razlog tomu vaš omiljeni položaj za spavanje, koji vjerojatno nije prikladan za adekvatan odmor tijela.

Ljudsko tijelo je unatoč ležanju i dalje aktivno tijekom spavanja jer probavlja hranu, opskrbljuje tijelo kisikom, briše višak podataka i obnavlja se. Koliko učinkovito djeluje, u velikoj mjeri ovisi o situaciji u kojoj spavamo, kažu istraživači iz jedne od studija po nazivu Health and Human Research.

Također su otkrili da je položaj spavanja na lijevoj strani optimalno najbolji za naš odmor, oporavak tijela i nesmetano funkcioniranje tjelesnih funkcija. Evo šest razloga zašto je to tako.

1. Neopterećeno srce

Kada ležimo na lijevoj strani, rasterećujemo srce koje ima prilično težak zadatak – stalno pumpanje i opskrbu krvlju. Na rad srca utječu brojni čimbenici, poput zdrave prehrane, vježbanja i aktivnosti, stres, pušenje, alkohol i položaj u kojem zaspimo.

Zato svom srcu učinite uslugu i pokušajte se naviknuti zaspati na lijevoj strani, jer će to olakšati limfnu drenažu prema srcu i cirkulaciju. Čak i ako ste trudni, preporučuje se spavanje na lijevoj strani jer će to poboljšati protok krvi u maternici, a istovremeno spriječiti pritisak na jetru.

2. Bolja probava

Spavanje na lijevoj strani bi trebalo omogućiti bolju probavu konzumirane hrane. Na taj način omogućujemo da hrana lakše prolazi u debelo crijevo i smanjuje pritisak na gušteraču. Tako omogućujemo lakši protok probavnih enzima.

Iako ste možda više puta čuli savjet da nije dobro jesti prije spavanja jer se hrana neće probaviti, to nije istina. Usprkos snu, naše tijelo nastavlja sa svojim osnovnim funkcijama, uključujući i probavu hrane. Spavanjem na lijevoj strani ćemo ujutro definitivno obaviti veliku nuždu, što je veoma zdravo.

3. Ublažava bolove u leđima

Ako često osjećate bolove u leđima, jedan od razloga može biti i pogrešan položaj spavanja. Pokušajte zaspati na lijevoj strani, jer će vam to ublažiti stres u leđima, kralježnica će vam biti istegnuta i ujutro nećete imati bolove u leđima i vratu.

4. Eliminira štetne tvari

Lijeva strana tijela je dominantna limfna strana. Limfni sustav redovito uklanja otrove iz tijela. Ako spavate na lijevoj strani, pomoći ćete tijelu eliminirati toksine nakupljene tijekom dana.

5. Ublažava probleme sa žgaravicom

U položaju spavanja na lijevoj strani, sadržaj želuca neće se vraćati u jednjak i tako uzrokovati žgaravicu. Dakle, ako se suočavate s kroničnim problemima, bolovima u želucu i žgaravicom, ovaj položaj spavanja može vam ublažiti simptome.

6. Sprječava hrkanje

Oni koji imaju problema s hrkanjem rjeđe hrču u ovom položaju. Ovaj  položaj omogućuje da jezik i grlo budu u neutralnom položaju, a dišni putovi prolazni.