7 početničkih pogreški u vrtlarstvu

39
Pogreski u vrtlarstvu

Bez obzira bavite li se vrtlarstvom dva mjeseca ili 20 godina, pogreške u vrtu su neizbježne. Pogledajte koje su najčešće i kako ih možete izbjeći.

Sadnja i branje vlastitog povrća zabavan je zadatak koji se dugoročno isplati. Međutim, često u vrtlarstvu radimo pogreške koje bi se lako mogle izbjeći. U većini slučajeva za to su krivi nestrpljenje i krive pretpostavke.

1. Prerano započinjete sa sadnjom

U ožujku započinju radovi u vrtu, ali tada nije najbolje vrijeme za sadnju. Mnogo puta ljudi u dobroj vjeri  počnu saditi kad tlo još nije dovoljno zagrijano, a to često dovodi do propadanja povrća. Moramo pričekati da se zemlja prvo osuši. Prvo u njemu moraju živjeti svi korisni organizmi koji pomažu u uzgoju zdravih i obilnih usjeva. Moramo znati vrijeme sadnje i prilagoditi se.

2. Plodove sadite preblizu

Ako mu ne pružimo dovoljno prostora, povrće neće uspjeti. Svako se povrće razlikuje od drugog i treba im određena količina prostora da u potpunosti razviju svoje korijenje i plodove.

Osigurajte dovoljno prostora za svaku vrstu i ne pretjerujte s količinom. U vrtu često manje povrća znači bolji rast, pogotovo ako smo ograničeni prostorom.

3. Prevelika ili premala količina vode

Svako povrće se također razlikuje po tome koliko vode treba i u koje vrijeme ga treba zalijevati. Prije sadnje dobro proučite potrebe povrća da biste znali kada i kako ga trebate zalijevati.

4. Sadite na sjenovitim područjima

Svom povrću treba velika količina sunca tijekom dana, a gotovo niti jedno ne uspijeva u sjenovitim područjima. Ima povrća koje je manje zahtjevno i koje ne treba sunce cijeli dan, ali ima i onog za koje moramo osigurati izravnu sunčevu svjetlost. U svakom slučaju, povrće ne sadimo na sjenovitim područjima, jer to sprečava važne procese koji su potrebni za rast.

5. Zemlji ne dajete dovoljno hranjivih sastojaka

Tlo u koje sadimo usjeve prije sadnje mora biti temeljito oplođeno i na taj način zemlji osigurati sve odgovarajuće minerale i ostale hranjive sastojke koji su joj potrebni. Usjevi definitivno neće uspijevati u tlu koje nema odgovarajuću pH vrijednost. Sastav tla možete provjeriti prije početka sadnje.

6. Ne uklanjate korov

Korov obično ukazuje da smo zanemarili svoj vrt. Svi želimo lijepo i zdravo područje za vrtlarenje, ali uz neodgovarajuću njegu može se pojaviti izdržljiv i štetan korov. Korov se uglavnom lako uklanja ručno, ali može doći i do problema.

Uklanjanje korov
Ako primijetite korov, znači da vaš vrt morate češće čistiti.

Važno je ukloniti cijelu biljku, uključujući korijen. Najbolje je vrijeme za to nakon kiše, kada je tlo natopljeno i opušteno. Korov štete vrtu jer zauzima dragocjeni prostor za povrće, skupljaj hranjive sastojke i sprečava rast. Zato se pobrinite za to u pravo vrijeme!

7. Želite previše povrća odjednom

Pretjerivanje s povrćem nikad nije dobro. Ključ je, kao i za sve ostalo u životu, umjerenost. Ovisno o prostoru koji imate na raspolaganju, povrće rasporedite tako da ima dovoljno mjesta za napredovanje. Razmislite koje povrće stvarno trebate i koje ćete koristiti.

Također je važno povrću pružiti potrebnu potporu i osigurati se pesticidima. Slijedite li gore navedene savjete, vaš će vrt uspjeti, a povrće će za mjesec ili dva biti na vašem tanjuru.