Difuzeri za eterična ulja i razlike među njima

129
Difuzeri za eterična ulja

Difuzeri služe za raspršivanje eteričnih ulja u obliku sitnih kapljica, pri čemu ljekovita eterična ulja ispunjavaju prostor. Udišući olakšavamo simptome raznih zdravstvenih problema. Najviše dobrobiti se pokazalo kod upala sinusa, prehlada te ublažavanja napetosti i osjećaja nemira.

Razlika između difuzera i aroma lampica

Svima su poznate dekorativne aroma lampice. Uz pomoć svijeće zagrijava se mješavina vode i ulja do temperature isparavanja. Zagrijavanjem dolazi do promjene kvalitete mirisa i uništavanja spojeva estera i monoterpena. Pojednostavljeno, miris koji udišemo tada nema svoja potpuna ljekovita svojstva.

Za razliku od aroma lampica difuzeri ne zagrijavaju ulja već ih direktno hladne raspršuju u zrak. Pri tome udišemo ih u potpunosti, ne oštećene i sa svim njihovim ljekovitostima.

Vrste difuzera

Lijepi mirisi uvijek daju ono nešto posebno, bilo da se radi o osobi ili prostoru. Često su kupovni sprejevi za miris puni dodatnih kemikalija. Tada se bolje okrenuti eteričnim uljima gdje se uz divan miris dobije i terapeutsko djelovanje eteričnih ulja.

Kako bi se eterična ulja raspršila po prostoru koriste se difuzeri. Razlikujemo dvije vrste difuzera, klasične i ultrazvučne.

Što su to klasični difuzeri?

Klasični difuzeri raspuhuju eterična ulja i u njih se ne dodaje voda. Još se nazivaju nebulizatori. U kratkom roku ispune prostor željenim mirisom. Veoma su korisni kod ciljanih inhalacija. Nedostatak im je što brzo troše veće količine eteričnih ulja.

Prikladniji su za veće prostore. Ujedno, ne treba ih ostaviti da rade cijeli dan, nego ih povremeno paliti po par minuta. Klasične difuzere potrebno je održavati i čistiti barem jednom tjedno kako naslage ulja ne bi začepile cjevčice za ispuštanje mirisa. Najprikladniji su za prostore veće od šezdeset kvadratnih metara.

Ultrazvučni difuzeri

Za razliku od klasičnih difuzera, ultrazvučni difuzeri koriste uz ulja i dodatak vode. Oni rade na principu da ultrazvučnim vibracijama razbijaju vodu i ulja u sitne čestice koje u vidu maglice raspršuju u prostor. Puno su tiši pri radu tako da su prikladni za prostore gdje je važna tišina i mir. Prilagođeni su za manje prostore.

Ultrazvučni difuzeri mogu raditi i po nekoliko sati u komadu, ali koncentracija mirisa u zraku će se s vremenom smanjivati. Kako bi se zadržala ista razina mirisa potrebno je svaka dva sata dodati još eteričnog ulja. Takvo nadopunjavanje nije preporučljivo kako ne bi došlo do prezasićenosti zraka, nego je bolje jednom ga napuniti i pustiti da odradi svoj ciklus.

Ultrazvučni difuzeri iako koriste vodu nisu ovlaživači zraka pošto ta količina vode je malena. Razni proizvođači nude različite modele koji pokrivaju kvadrature od deset do šezdeset kvadratnih metara. Za jedno punjenje difuzera koristi se deset do trideset kapi eteričnog ulja.

Sami difuzeri više nisu dostupni samo u specijaliziranim prodavaonicama, nego se mogu pronaći i u većim supermarketima. Cjenovno su prihvatljivi. Samo ih je potrebno održavati kako bi duže služili svrsi. Kvalitetna eterična ulja nisu jeftina, ali treba podići svjesnost o njihovim blagodatima.

Potrebno je razmisliti o tome kako je važno što udišemo jer to ulazi u naš organizam. Kako biste svom organizmu pružili najbolje povremeno ga počastite zdravom inhalacijom. Ako nemate baš puno novca uvijek možete zamoliti svoje bližnje da Vam za poklon donesu neko kvalitetno eterično ulje, time ćete njima olakšati izbor poklona, a Vi ćete dobiti nešto zdravo i korisno.