Kako izabrati pravi šampon za Vašu kosu?

75
Šampon

Čista i njegovana kosa oduvijek govori o higijeni osobe. Rijetke su one osobe koje mogu koristit bilo koji šampon i pri tome ne imati loše posljedice. Suha kosa, oštećeno vlasište ili izgubljeni volumen samo su neke od nuspojava krivog izbora preparata za kosu.

Kako izabrati najbolje kada su police u trgovinama zatrpane raznim šarenim bočicama? U nastavku Vam donosimo osnovne smjernice koje će Vam pomoći pri odabiru.

Tip kose

Kao osnovni korak potrebno je utvrditi kakav tip kose imate. Masna, suha, osjetljivo vlasište ili možda kosa koja je tretirana bojama? Za svaki pojedinačni tip razni proizvođači su pripremili cijele linije proizvoda. Nakon što točno odredite Vaš tip kose držite se ispravne linije proizvoda. Pogrešni proizvodi mogu našteti.

Na primjer šampon za suhu kosu masnoj će dati dodatni sloj sjaja i film koji će ju učiniti još masnijom i beživotnom. Masna kosa je ona koja se ubrzo nakon pranja pretvori u rezance koji kvare opći dojam. Najčešća frizura za ovaj tip je kosa zavezana u rep. Izbjegavajte prečesto pranje kose jer time vlasište luči više ulja.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje čini kosu mekom i sjajnom.

Šampon za pročišćavanje može pomoći masnoj da se dubinski očisti. Kod osjetljivog vlasišta pomaže nanošenje ulja prije pranja, dosta dobre rezultate daje kokosovo ulje. Dok kod suhe kose preporučljivo je nanijeti ulje nakon sušenja pri stiliziranju kako bi se kosa nahranila i dobila zdravi sjaj.

Bez parabena, sulfata

Paraben kao skraćeni naziv za para – hidrosibenzoat produžuje rok trajanja proizvoda. Izrađen je od sintetičkih materijala te je jeftin i efikasan konzervans. Sulfati su zaslužni za bogatu sapunicu, a nekada se ona smatrala obilježjem dobrih šampona. Sada se za sulfate zna da oštećuju tjeme i folikulu kose. Zadnjih godina sve traženiji su sulfat i paraben free šamponi.

Suhi šamponi

Ono što je nekada bio dječji puder sada je suhi šampon. Brzo te učinkovito rješenje za izlazak iz kuće. Naravno i oni su prilagođeni raznim tipovima. Također postoje oni koji su pigmentirani tako da će prekriti pokoju sijedu i odmah ćete zablistati. Nakon što nanesete suhi šampon na kosu pustite ga da malo djeluje.

Tek onda istrljajte kosu ručnikom ili iščetkajte kosu kako biste izbjegli bijele tragove. Dati će Vam volumen, ukloniti izgled masne kose, ali nemojte pretjerivati s korištenjem. Oni nisu zamjena za vodu i klasični šampon. Kod osoba s osjetljivim vlasištem može izazvati iritacije i ranice po tjemenu.

Alternativno rješenje

Za sve one koji su pobornici domaćih pripravaka i zdravijih proizvoda preporuka se krije u octu i sodi. Ocat se pomiješa s vodom u omjeru 1:5 te se koristi kao zadnje ispiranje kose. Ako želite možete dodati par kapi eteričnog ulja ružmarina koje je saveznik zdrave kose i poticanja njezinog rasta.

Kosa će biti sjajna i meka, a neće se zadržati neugodan miris. Ujedno gušća mješavina sode bikarbone i vode temeljito će očistiti vlasište i kosu. Ako želite više sjaja probajte na kosu nanijeti smjesu želatine, vode i regeneratora. Oko pola sata ju držite umotanu i zagrijavajte ručnik fenom, a zatim temeljito isperite.

I za kraj mala napomena, nema tog šampona koji će preporoditi Vašu kosu kao što je unos zdrave hrane i hidratacija. Preporuča se povećani unos voća i povrća te smanjeni unos masne hrane i ulja.