Kako zaraditi pisanjem bloga?

71
PIsanje bloga

Devedesetih godina je započelo pisanje blogova. Tada je ono bilo alat za dijeljenje misli i stavova, a danas se pretvorilo u unosan posao. Kao za sve u životu tako i kod pisanja bloga potrebno je određeno vrijeme da bi se trud pretvorio u zaradu.

Konkurencija je svakim danom sve veća. Nitko ne želi čitati o istim stvarima. Znači pisanje bloga morate shvatiti kao jedno veliko natjecanje.

Originalan i kvalitetan sadržaj je ono što privlači čitaoce da počnu pratiti objave na Vašem blogu. Ipak, ako ste se odlučili za pisanje bloga i ozbiljno se želite posvetiti tome pozivu donosimo Vam par savjeta kako ostvariti zaradu.

Reklame kao ključ zarade

Prilikom posjete bilo kojoj stranici sigurno ste primijetili različite reklame. One se pojavljuju svuda i u slikovnom formatu se stručno zovu banneri.

Ako se na Vašem blogu nalaze banneri određenih kompanija tada dolazi do prilike za zaradu. Svaki klik ili određeni broj klikova na taj oglas vlasniku bloga donosi iznos novca od strane oglašivača.

Mreže za oglašavanje

Za početnike blogere najjednostavnija mreža za oglašavanje je Google AdSense. Ne donosi veliku zaradu, ali je ipak početak. Naravno, treba zadovoljiti Google AdSense kriterije kako biste bili kvalificirani za korištenje njihove mreže za oglašavanje.

Osim Google AdSense mreže postoje i one ranga premium. Tu spadaju Media.Net, RevenueHits, AdThrieve i još puno drugih. Naravno oni su dosta zahtjevniji, više naplaćuju svoje usluge od oglašivača i strogo biraju blogove s kojima će poslovati.

Zahtjevi mogu biti različiti, od minimalnog mjesečnog broja posjetioca bloga, kvalitete sadržaja, geografske lokacije čitaoca i slično.

Odabir niše

Ciljana tema o kojoj ćete pisati na Vašem blogu može također donijeti zaradu. Privući će oglašivače iz određene niše. Popularne niše su kozmetika, financije, igre na sreću. Vaš sadržaj može donijeti više zarade ako je pisan na engleskom jeziku jer tada je i doseg čitaoca biti veći te ste privlačniji oglašivačima.

Recenzije proizvoda

Ovisno o niši za koju se opredijelite popularan način je pisanje o vlastitom mišljenju o nekom proizvodu. To može biti iz domene tehnologije, kozmetike, bilo čega. Nekada te recenzija ako imate veliku posjećenost na blogu mogu biti sponzorirane od strane proizvođača.

Tada Vaši osobni utisci nisu možda više toliko iskreni i relevantni jer činjenica je da radite reklamu proizvodu, a kada Vas netko plaća za to teško da ćete se usuditi i napisati nešto što nije baš lijepo.

Recenzije proizvoda
Recenzija na vašom blogu mogu biti sponzorirane od strane proizvođača.

Kao što smo ranije spomenuli, zarada od pisanja bloga ne dolazi preko noći. Puno kvalitetnog sadržaja i godinu do dvije godine ustrajnog rada će uroditi plodom. Ne zaboravite promovirati Vaš blog. Obavijestite Vaše kontakte, pratioce na društvenim mrežama, jednostavno skupljajte malo po malo Vašu publiku. Klik po klik i novac će početi dolaziti.