Kako znati koji vitamin nedostaje našem tijelu?

21
Vitamini

Razni su čimbenici koji dovode do nedostatka vitamina, od kojih su najčešći nepravilna prehrana, nedostatna i nedovoljna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, netolerancija na alkohol, određeni lijekovi i naravno – bolesti. Pogledajmo kako nas tijelo na različite načine upozorava koji vitamini nedostaje našem tijelu.

1. Suhe oči

Vitamin A s pravom se naziva vitaminom za oči. Sastavni je dio sluznice oka, stoga je prvi znak nedostatka ovog vitamina simptom suhoće očiju. Vitamin A nije odgovoran samo za vlaženje očiju, već i za sve sluznice u našem tijelu – od usne šupljine, pluća, želuca do crijeva.

2. Oštećenje vida i sljepoća

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedostatak vitamina A jedan je od vodećih uzroka sljepoće kod mladih ljudi. Ali ranjiva skupina nisu samo mladi, stručnjaci upozoravaju trudnice da obraze posebnu pozornost i unose dovoljno količinu vitamina.

3. Anemija

Kod anemije imamo smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi.


Često mislimo da je uzrok anemije smanjeni unos željeza iz hrane, ali uzroci anemije mogu biti različiti. Uz željezo, vitamini C i B pomažu i u prevenciji raznih vrsta anemije.

4. Vrtoglavica

Prema nutricionistici Lisi Richards, nedostatak vitamina B12 može uzrokovati vrtoglavicu, kao i daljnju depresiju, zbunjenost, probleme s pamćenjem, pa čak i demenciju.

5. Preskakanje srca

Prema WebMD portalu, razlozi za srčane aritmije mogu biti uzrok nedostatka vitamina B12.

6. Natečene desni

Nedostatak vitamina C može se odraziti u našim ustima. Prema stomatologu Danielu Balazeu, simptomi se mogu pojaviti uglavnom u obliku osjetljivih, crvenih i natečenih desni.

7. Problemi sa spavanjem

Nedostatak vitamina D povezan je s mnogim promjenama ritma spavanja, s nekvalitetnim spavanjem, ponovljenim buđenjem usred noći i općenito lošim ritmom spavanja u prvom planu. Nedostatak ovog vitamina također je povezan s povećanim upalnim procesima u nosu i sinusima, što može dovesti do apneje u snu.

Uz pravilnu prehranu i dodatke prehrani možemo povećati unos pojedinih vitamina u  naš organizam. Postoji 13 vitamina koji su nam potrebni svakodnevno, jedan od tih vitamina je naše tijelo sposobno samo proizvesti. Riječ je o vitaminu D koji dobivamo iz sunca. Ostale vitamine moramo unositi hranom  ili u obliku raznih dodataka prehrani.