Što čini uspješnog poduzetnika?

21
Uspješan poduzetnik

Iako možda imate „ideju od milijun dolara“, nitko Vam ne garantira da ćete uspjeti u svijetu poduzetništva. Radi se o kompetitivnom okruženju u kojem se ne ostvari svatko, a najčešće Vam nije dovoljan dobar proizvod već igraju ulogu i Vaše osobine. Ne postoje zadana pravila kako svaki poduzetnik mora izgledati, no neke se karakteristike često javljaju kod uspješnih poslovnih ljudi – saznajte koje u nastavku teksta.

1. Motiviranost

Prije svega, da biste ušli u poduzetništvo morate imati motivaciju koja dolazi iznutra – ne možete se oslanjati na tuđi poticaj jer ćete na taj način vrlo brzo izgubiti nadu i odustati od svoje ideje. Naići ćete na mnoge zapreke i najčešće ćete sami sebi morati biti oslonac pa je važno znati što Vas pokreće i zašto ste uopće započeli taj posao. Vjerujte u svoj cilj.

2. Planiranje

Ne morate imati zacrtan svaki sat svakog dana, ali važno je planirati unaprijed. Čak i ako ne ostvarite sve  ciljeve koje ste si zadali, moći ćete jasno usporediti svoja očekivanja i mogućnosti te ćete nakon toga moći bolje planirati i osigurati veću efikasnost svoga posla.

3. Usudite se riskirati

Naravno, ne misli se na to da svaki put kad se pruži neka nova prilika stavite sve na kocku, ali važno je usuditi se ponekad napraviti drastičan korak jer bez promjena nema ni napretka.

Na primjer, možda imate odličan proizvod koji se dobro prodaje, no u jednom trenutku tržište će se zasititi i bit će potrebna nova verzija na tragu ove, a Vi se nećete usuditi mijenjati proizvod jer Vam je na početku dobro išlo s originalnim i s vremenom ćete propasti. Najveći poduzetnici postali su uspješni baš zbog toga što su reagirali drastično i usudili se riskirati.

4. Budite spremni na težak rad

Poduzetništvo nije polje u kojem ćete biti na poslu određeno vrijeme, a zatim doći kući i odmarati se. Najčešće svoj posao nosite sa sobom doma i vikendi su radni, a to zahtijeva spremnost na rad.

Nekima je to prezahtjevno i iscrpljujuće, no ako stvarno želite uspjeti budite svjesni da ćete barem na početku morati žrtvovati dio svog slobodnog vremena. Naravno, sami sa sobom odredite u kojem trenutku želite povući granicu kako se ne biste potpuno izgubili u poslu, pogotovo ako imate obitelj.

5. Budite empatični

Uspješni poduzetnici dobro čitaju ljude i imaju odličnu moć zapažanja što im omogućuje da prate namjere svojih partnera ili kompeticije te da predvide kako je najbolje doprijeti do nekoga kome želite prodati svoj proizvod. Uvijek se morate moći staviti u cipele kupca i prepoznati što je pravi put do njega.

Empatija u poduzetništvu
U poslu se uvijek trebate znati staviti u kožu svog klijenta.

Važno je napomenuti da jednom kad posao krene možete zaposliti ljude koji će nadomjestiti neku karakteristiku koju Vi nemate – na primjer, analitičare koji će se baviti željama i namjerama kupca i partnera i tako dalje.

Nemojte misliti da su sve ove osobnosti urođene – mogu se steći trudom i radom, a već sama spremnost na to da poradite na sebi kako bi Vaš posao uspio pokazuje da imate duh poduzetništva koji je ključan.