Trepavice za ljepši pogled

66
Trepavice za ljepši pogled

Oči su ogledalo duše, a trepavice su ukras očiju. Guste, tamne i uvijene oduvijek su predmet ženskih želja. Kako bi postigle željeni izgled žene su spremne na razne proizvode i tretmane, Donosimo Vam neke od njih.

1. Maskara

Najstariji i najkorišteniji proizvod za naglašavanje trepavica. Drevni zapisi iz Egipta stari 6000 godina govore o upotrebi tvari znane kao ‘kohl’, koja je služila kako bi se potamnile trepavice i obrve. U viktorijanskom dobu žene su svoju maskaru izrađivale same i to tako da bi na vatri pomiješale pepeo i sok od bazge.

U 19. stoljeću britanski kemičar Eugene Rimmel osmislio proizvod u kojem je glavni sastojak bio vazelin. Ujedno, u Americi T. L. Williams napravio je maskaru za svoju sestru Maybel, te je tako nastao poznati brend Maybelline. Obje te verzije nisu bile praktične za korištenje. Uskoro se počela nanositi pomoću vlažne četkice. Godine 1957. Helena Rubinstein je osmislila maskaru kakvu poznajemo i danas.

Na tržištu su dostupne maskare svih boja. Maskare dijelimo na vodootporne i one koje se lako skidaju uz pomoć vode. Uz vodootpornu maskaru nužno je koristiti kvalitetno sredstvo za njezino uklanjanje, kako se ne bi jakim trljanjem naštetilo trepavicama. Također, maskare se razlikuju i po obliku četkice.

Svaki oblik služi postizanju određenog efekta. Kako bi maskara savršeno sjela na trepavice prije aplikacije poželjno je dodatno uviti trepavice uz pomoć uvijača. Nikako nije dobro da se koristi nakon maskare jer na taj način se mogu oštetiti trepavice.

2. Ekstenzije

Danas na tržištu postoje svilene, sintetičke i prirodne trepavice. Trepavice se osim toga razlikuju po duljini, debljini, zavoju, boji. Duljina varira od 6 do 16 mm, a debljina od 0,05 mm do 2,5 mm. Ekstenzijama se može postići prirodan ili glamurozan izgled.

Individualno ljepljene jedna ili više trepavica na prirodne trepavice koje moraju biti barem 3-4 mm duge sa specijalnim ljepilom koje je slično kirurškom ljepilu daju punoću i dužinu trepavicama smanjujući potrebu za šminkanjem.

Prirodna trepavica ima svoj životni vijek koje je oko 90 dana. Otpale trepavice se zamijenjuju mladim trepavicama. Pravilno i kvalitetno postavljene trepavice mogu potrajati 4 do 6 tjedana, no najbolje je nadopunu raditi svaka 3 tjedna. Trajnost ekstenzija ovisi o poštivanju uputa za njihovo održavanje, a od velike važnosti je održavanje higijene trepavica kako ne bi došlo do upala.

3. Umjetne trepavice

Odlično su rješenje za svečani izlazak. Nove kupljene trepavice treba skratiti  škaricama i prilagoditi obliku oka. Na rub umjetnih trepavica se nanese tanki sloj specijalnog ljepila, sačeka se par trenutaka i prislone se s gornje strane uz korijen trepavica.

Laganim slojem maskare spoje se  prirodne i umjetne trepavice, a također ljepše će izgledati ako se upotpune i linijom tuša za oči. Kako se umjetne trepavice mogu ponovno koristiti, treba voditi računa o njihovom održavanju.

4. Lash lift

Tretman uvijanja trepavica namijenjen onima koji ne žele ekstenzija, a žude za ljepšim pogledom. Ovaj tretman podiže, uvija i daje definiciju, a često se kombinira i s bojanjem trepavica. Učinak traje do šest tjedana. Za izraženiji efekt može se staviti i sloj maskare.

Koji god način za naglašavanje pogleda odabrali vodite računa o higijeni. Maskare imaju kratak rok trajanja, a ekstenzije mogu postati leglo grinja. Dobro se informirajte o salonu u kome ćete uraditi željeni tretman. Pročitajte iskustva drugih, recenzije te uvijek odvagnite dobre i loše strane.