Zašto izabrati električni bicikl?

16
Električni bicikl

Volite se voziti biciklom, ali Vaše tijelo nije dovoljno spremno za izazove uzbrdica? U takvim slučajevima električni bicikl je pravo rješenje za Vas.

Glavna razlika između običnog i električnog bicikla je da prvi pokreće isključivo vozač, dok na električnom biciklu vozaču pri pedaliranju pomaže mali motor s punjivom baterijom. Motor se nalazi ili kod lanca na stražnjem kotaču ili na prednjoj strani okvira, a baterija se najčešće nalazi iznad stražnjeg kotača ili na okviru bicikla.

Osnovna podjela je na električne bicikle bez pedaliranja i na one gdje se pedaliranje nadopunjuje s elektro pogonom. Kod e-bicikala klase “pedaleca” potreban je trud vozača i njegovo pedaliranje. Snaga “pedaleca” je limitirana na 250 W, a maksimalna brzina na 25 km/h kako bi ti bicikli bili legalni za upotrebu na biciklističkim stazama. E-bicikl koji je jači od toga klasificira se kao električni motocikl te ga je potrebno registrirati, osigurati te posjedovati vozačku dozvolu.

U industrijskom svijetu s godinama motori i baterije koji ih pokreću postaju sve lakši. Baterija je među najvažnijim dijelovima e-bicikla. E-bicikli su teži od običnih stoga njihovo guranje je zahtjevnije te je to isto razlog zašto treba voditi računa o bateriji.

Također nakon nekog vremena bateriju treba zamijeniti. Prije kupovine e-bicikla važno je provjeriti postoji li servis za zamjenu baterije te njezina cijena. U prosjeku punjenje baterije traje između 3 i 8 sati, ovisno o kapacitetu i proizvođaču baterije. Doseg baterije također se razlikuje kod svakog e-bicikla.

Isto kao i kod kupnje bicikla na isključivo nožni pogon tako je i s električnima, glavno pitanje je  koja je namjena i gdje ih planirate voziti?

Podjela po namjeni

1. Gradska vožnja

Zbog vrste prometa kojoj su namijenjeni nemaju potrebu za lakoćom. Oprema je nešto teža na takvim biciklima. Kočnice su hidrauličke, a mjenjači dolaze s internim mehanizmom, dok se vanjski izuzetno cijene kao pouzdani.

2. Brdski bicikli

S lakoćom svladavaju teže terene. Vožnja na njima u pravilu malo više opterećuje ruke pa položaj sjedenja nije udoban kao na gradskim biciklima. Nažalost nisu pogodni za svakodnevne gradske vožnje. Okviri su u velikoj većini aluminijski. Uz njih postoje i karbonski.

3. Fitness (treking) bicikli

Najbolji odabir za veće domete. Aerodinamičniji položaj sjedenja i tanje gume na većem tlaku posao vozača, odnosno električnog motora, čine lakšim te učinkovitijim. 100km dometa kvalitetnog električnog fitness/treking bicikla je sada uvriježena odlika ovakvog tipa bicikla. Preporučljive su baterije kapaciteta 400 ili 500 Wh za 100 kilometara vožnje.

Fitness bicikl
Fitness (treking) bicikli so najbolji odabir za veće domete.

Zahtjevnijim terenima bolje odgovaraju manje gume 27,5“, a za udobnije vožnje preporučuju se kotači 29“. Što se tiče kočnica preporuka je izbor bicikla s disk kočnicama i to hidrauličkim, radi boljeg reagiranja u raznim vremenskim uvjetima.

Pitanje cijene električnih bicikala je ono što odvrati kupca od željenog novog ljubimca. Dugoročno gledano donosi Vam uštedu na javnom prijevozu ili automobilskim troškovima. Kreću se od malo iznad tisuću do nekoliko tisuća eura. U najjeftinijim kategorijama se nalaze aluminijski gradski bicikli s dosta opreme, 7 brzina te motorom snage 250 W.

I za kraj zašto izabrati e- bicikl? Svi koji su shvatili čari dolaska biciklom na posao znaju i za onaj manje lijep dio preznojavanja i presvlačenja. Električni bicikli će Vas lištiti toga. Izdržljivi su pod većim teretom, tako da bez problema možete obaviti i veću kupnju te ju sigurno prevesti do Vašeg doma.