Zašto koristiti LinkedIn?

37
Linkedin

LinkedIn je najveća profesionalna društvena mreža. Zadnjih mjeseci je postala moćan alat za pronalazak posla. Tu se nalaze profili direktora, vlasnika malih obrta, studenta, nezaposlenih, … Potencira proaktivnost i povezivanje s profesionalcima iz iste interesne sfere. Pojednostavljeno, on je kao poslovni Facebook.

Koje opcije nudi LinkedIn?

1. My network / Moja mreža – tu se nalaze sve Vaše konekcije, osobe s kojima ste povezani. Umjesto zahtjeva za prijateljstvo ovdje upućujete poziv na povezivanje. Ujedno LinkedIn će Vam ponuditi prijedloge osoba za koje smatra da su korisni da se povežete s njima. Nakon potvrdnog odgovora možete razmjenjivati privatne poruke koje će se prikazivati unutar kartice Messaging / Poruke. Ujedno, možete pratiti objave kompanija klikom na opciju Follow / Prati na njihovom profilu te određene interesne grupe.

2. Home / Naslovnica – početna stranica gdje se pojavljuju objave Vaših konekcija te grupa i stranica koje pratite.

3. Jobs / Poslovi – jednostavan preglednik koji Vam omogućava da na temelju vlastitih preferencija pronađete Vaš sljedeći posao. Možete pretraživati poslove na temelju lokacije, naziva, vrste zaposlenja ili neke druge željene opcije. Zadnjih godina LinkedIn je postao vodeća tražilica za pronalazak posla.

4. Notifications / Obavijesti – uz pomoć ove opcije nećete propustiti ništa važno na Vašem profilu. Pravovremeno ćete biti obavješteni ako netko pregledava Vaš profil, objavi nešto što bi Vas moglo zanimati ili pregled novih poslova za koje ste odlučili da Vam se prikazuju.

5. Me / Vaš profil – tu se nalaze osnovni podaci o Vama. Možete urediti Vašu lokaciju, fotografiju, obrazovanje i radno iskustvo te kontrolirati koje informacije kome želite da budu prikazane.

6. Search bar / Tražilica – funkcija pretraživanja određenih osoba, kompanije, poslova i još mnogo toga.

Dodatne dvije opcije su Work/Posao gdje između ostalih funkcija možete kreirati i poslovnu stranicu Vaše tvrtke i opcija za objavljivanje oglasa za posao Post a job / Objavi oglas za posao.

Kako najbolje iskoristit sve što nudi LinkedIn?

1. Stari poznanici

Mnogi korisnici nakon što naprave profil, prestanu koristiti ovu društvenu mrežu jer jednostavno ne znaju što im je činiti. Baš poput Facebooka, omogućava Vam da pronađete stare kolege ili nastavnike te se možete povezati s njima.

2. Nova poznanstva

Lijepo je obnoviti stara prijateljstva, ali LinkedIn nudi više. Povezivanje preko zajedničkih interesa. Možete ponuditi svoje usluge potpunom neznancu ili krenuti u zajednički poslovni pothvat s nekim tko dijeli istu viziju kao i Vi. Uključite se u tematske grupe te raspravljajte s drugim osobama, to je zanimljiv način da steknete nova poznanstva.

3. Pišite i objavljujete

Postovi ili objave su jako popularne u zadnje vrijeme. Budite slobodni pisati vlastitim riječima o onome što znate ili što Vas zanima. Objavljujte zanimljivosti iz Vaše poslovne domene, publikacije ili članke. Komentarom pokažite koliko znate o određenoj temi. Naravno ako pišete na engleskom jeziku Vaše objave će dosegnuti veći broj čitaoca.

LinkedIn poznanstva
Kod LinkedIna možete se uključiti u tematske grupe i raspravljajti.

Pri kreiranju objave odabirete tko će biti publika koja će moći vidjeti Vašu objavu. Nakon što jednom odredite publiku i objavite sadržaj više tu opciju ne možete mijenjati. Ujedno tu je i opcija komentiranja, dijeljenja i grafičkog reagiranja na objavu. Sve što objavite biti će vidljivo i ostati na Vašem profilu te će to moći vidjeti svi koji pregledavaju Vaš profil.

Osim besplatne verzije postoji i ona Premium koja se nakon prvog besplatnog mjeseca plaća ovisno o odabranom paketu. Ujedno postoji LinkedIn Lynda platforma za edukativne svrhe. Ako još niste, savjetujemo Vam da izradite Vaš LinkedIn profil.